Kako radim

Čini li vam se kako se nikad nije više govorilo o odgoju bez kazne i poštivanju djece, a djeca su, kako mnogi kažu, “sve gora i gora”?
tanja hrvatin šimičić kako radim

Je li poštujući odgoj jednak popustljivom odgoju?

Istina je da se danas govori mnogo o poštivanju djece, no mi ljudi smo skloni odlaziti iz krajnosti u krajnost. Dok je u prošlosti kažnjavanje djece bilo prihvatljiv način discipliniranja djece, danas mnogi roditelji u želji da ne naštete svojoj djeci, ulaze u popustljivost. Odgoj koji poštuje djecu (svjesni odgoj), uključuje granice i one su zapravo temelj poštujućeg odgoja.

Takav odgoj obuhvaća ljubav, poštovanje i granice!

Mnogo roditelja, u želji da svom djetetu daju najbolje moguće djetinjstvo, ulazi u popuštanje. Nesvjesno pokušavaju spriječiti da dijete osjeća frustraciju, ljutnju, tugu pa se maksimalno trude udovoljavati mu, skretati pažnju, lagati i pustiti mu da odlučuje onda kada trebaju postaviti granicu.

Dijete prvenstveno treba roditelja koji ga vodi. Vođenje djeteta podrazumijeva usmjeravanje djeteta prema prihvatljivom ponašanju i razvoju vještina samoregulacije uz pomoću granica, empatičkog reflektiranja i fokusa na rješavanje problema umjesto fokusa na kažnjavanje.

Cilj nam je poučavanje djeteta fokusom na rješavanje problema, a ne kažnjavanje za prošlost (učinjeno ponašanje).

Jer svako ponašanje nam govori o onome što se unutar djeteta događa i ako se ne pozabavimo time, ne možemo adekvatno podržati razvoj. Postavljanje granica je vrlo suptilan i za cjeloviti razvoj neophodan iskaz ljubavi, a njihovo nepostvaljanje dovodi do toga da se dijete ne osjeća sigurno i kontinuirano ih ispituje.

tanja hrvatin šimičić kako radim poštujući odgoj

Biti roditelj koji podržava emocionalni razvoj svog djeteta, koji postavlja granice i disciplinira bez kazni nije lak posao, no obećavam – vrlo brzo možete postati takav roditelj i time dati svoj maksimum da podržite svoje dijete koje će izrasti u mentalno snažnu, uspješnu i sretnu osobu!

Kako da me dijete posluša?

Najčešće pitanje roditelja je:

“Kako da me posluša?!”

I to je sasvim legitimno pitanje jer i ja želim da me moje dijete posluša. Tko to ne želi, zar ne?

Učim roditelje kako da odgajaju dijete koje će surađivati (poslušati ih) više, ali ne jer se boji da će mu uskratiti ljubav ignoriranjem, kaznom, kritikom ili udarcem već zato što je uz pomoću njih, svojih roditelja, razvilo vještine samoregulacije (maksimalno koliko mu dob dozvoljava), empatiju, odgovornost i pozitivnu sliku o sebi.

Kada roditelj razumije ponašanje djeteta i može zadovoljiti potrebe koje su u korjenu ponašanja, tada se događa čarolija.

To naravno ne znači da dijete neće imati nepoželjnih ponašanja!

Ali roditelj koji razumije ponašanja, manje je “aktiviran” tim ponašanjima, on će razumijeti zašto dijete ispituje granice, da su tantrumi normalni dio razvoja ali i da je njegova reakcija u tom trenutku ono što, kako dr. Siegel kaže, gradi mozak djeteta na bolje i gore.

Težimo povezanosti i poštovanju (koje uvijek uključuje i granice) i time dobivamo i “poslušnost” koja se onda naziva suradnja. Dobivamo zrelije, stabilnije, otpornije, uspješnije i sretnije dijete i jednog dana i takvu odraslu osobu.

Kao majka dvoje djece, svakodnevno svjedočim tome kako naš pristup djeci čini razliku i rezultira suradnjom ili manjkom suradnje i s više nepoželjnih ponašanja.

Tome svjedoče i brojni roditelji s kojima radim, kao i njihovi izvanredni rezultati proistekli iz te druge vrste odnosa – iz odgoja koji poštuje djecu.

prijenos osobnog iskustva

Pa što to roditelji s kojima radim mijenjaju da to postignu?

agsdi-hands

Stvaraju povezujući odnos s djetetom

Oni najprije razumiju zašto se određena ponašanja djeteta događaju. Oni nauče na koji način vidjeti dublje ispod onog ponašanja koje dijete pokazuje i na taj mu način mogu pružiti ono što mu je u tom trenutku potrebno.

Jer dijete koje udara drugu djecu može biti prestrašeno, dijete koje je izrazito neposlušno može imati osjećaj da nije voljeno i da ne vrijedi, dijete koje ima tantrum jer nije dobilo sladoled, može osjećati da nije viđeno… Svako ponašanje ima dublje značenje i na njega se usmjeravaju.

01

agsdi-hearts

Odgajaju zrelije, odgovornije i samopouzdanije dijete

Ti roditelji uče kako postavljati granice djeci, a one su izrazito važne za dobrobit djeteta. Uče kako da budu lideri, a ujedno da poštuju djecu kako bi se ona razvijala u osobe koje su sigurne u sebe, inteligentne, uspješne, otporne i sretne.

Jer kazna kod djeteta može trenutno rezultirati naizgled poslušnošću. No ne može rezultirati sigurnošću u sebe i svim ranije nabrojenim karakteristikama.

02

agsdi-portrait-2

Razvijaju sebe

Odgoj je usko povezan s osobnim razvojem samog roditelja. Što nas ponašanje djeteta više okida, to znači da imamo više prostora za osobni razvoj.

Dijete može biti lakšeg ili težeg temperamenta, naravno, no roditelji u radu samnom osvještavaju sebe, svoje djetinjstvo i iscjeljivanjem svojih rana, oni mogu onda dati svojoj djeci bezuvjetnu ljubav koja uključuje granice i ljubav. I na poslijetku, razvijaju suosjećanje prema sebi u toj najtežoj ulozi u životu.

03

agsdi-eye-closed

Definiraju temelje za lakše roditeljstvo

Kada na taj način promijene svoj način komunikacije i bivanja s djetetom, onda dolazi do osjećaja olakšanja jer se manje “bore” s djetetom, više je suradnje i mira. U trenucima kada baš i ne ide, govore da “onda potpuno drukčije gledaju na situaciju”.

Razumiju je. Jer poanta nije u izbjegavanju svakodnevnih izazova, nego u tome da naučimo kako ih zajedno prevazići.

04

U jednoj od psihoterapijskih škola koje pohađam jedan je od predavača rekao:

“Možemo pomoći klijentu onoliko koliko smo puta mi sami prešli”.

Roditelji s kojima radim često govore da je to upravo ono što oni i osjećaju tijekom zajedničkog rada. Moj intenzivni osobni put i majčinstvo pomažu da se u procesu rada s roditeljima (i djecom) orjentiram na dubinu i razumijevanje.

Ono što u nekadašnjem načinu odgoja toliko nedostaje. Na taj način roditelji ne odlaze samo s informacijama, već i s iskustvom u kojem sam odnos dovodi do promijene

Za njih sam tu kao majka i kao čovjek, s osobnim iskustvom, ne samo kao edukator!

tanja kako radim prijeđen put iskustvo osobe

“Dijete ne može biti odgovornije, sigurnije u sebe i uspješnije ukoliko se prema njemu ponašamo kao da je manje vrijedno – biramo neodgovorne postupke poput kažnjavanja, time out-a i sl. ili smo popustljivi.”

Tanja Hrvatin Šimičić

Krenite u transformacijski put!

Ako želite poraditi na tome da vaše dijete gradi sigurnu sliku o sebi, a da ga ujedno i disciplinirate, ako ga želite odgajati u odgovorniju, otporniju, sretniju i uspješniju osobu, i s njim postići veću suradnju svaki dan – pridružite nam se na ovom transformacijskom putu, mom putu i putu brojnih roditelja, kroz sljedeće edukacije ili proizvode:

Video edukacije

E-Book

Edukativni proizvodi

Pratite moje obavijesti!

Pratite moje obavijesti!

Pretplatite se na newsletter i saznajte novosti iz svijeta roditeljstva i osobnog razvoja, što može uključivati marketinške ponude i akcije, novosti o mojem poslovanju kao i nove članke i objave!

Uspješno ste se pretplatili :)!

Pin It on Pinterest